Spara energi med belysning

Vi inser alla att det är dags att spara energi. Inte bara på grund av höga gas- och elräkningar, utan också för att hjälpa miljön och leva mer hållbart. Med vad kan du göra själv? Läs vad du kan göra för att spara energi nedan.


Energy_Saving_Calc

Besparingsräknare

LED jämfört med glödljus

Antal ljuskällor

1

10

30

Genomsnittlig brinntid per dag

1

4

24

Ditt energipris per kWh

0.50 kr

2.00

7.50 kr

Besparing per månad*:

0.63

*Förklaring av beräkningen nedan

Totala kostnader för glödljus:

0.70

Totala kostnader för LED-lampor:

0.07

Den tid det tar för LED-lamporna att betala sig:

380

*Beräkningen bygger på ett energieffektivitetsförhållande på 10/1 till fördel för LED.
Detta är besparingar per månad, som uppgår till kr per dag eller kr per år!
Bygger på ett genomsnittligt inköpspris på 40,00 kr per LED-lampa.

Observera: Beräkningen av besparingen är baserad på uppskattningar och bör inte anses vara exakt. Lamporochljus kan inte hållas ansvarigt för eventuella skillnader mellan den beräknade besparingen och den faktiska besparingen.


Spara med LED-belysning

LED-belysning är mest energieffektiv när det kommer till belysning. Faktum är att en LED-lampa förbrukar 80 % till 90 % mindre ström än halogen- eller glödlampor. Vill du veta mer om hur du kan spara energi med LED-belysning och vilka fördelar det innebär för dig?


Spara med takfläktslampor

Visste du att du även kan spara gas och el med takfläktlampor? Det beror på att de flesta fläktar har ett vinterläge och inte bara ett sommarläge. När fläktbladen vänder åt andra hållet har det en värmande, snarare än kylande effekt. Dessutom är de ett blickfång, takfläktar med lampor lyser upp och förbrukar i genomsnitt 20 gånger mindre el än luftkonditioneringsenheter! Vill du veta exakt hur det fungerar?


 

Smart belysning

Smart belysning är alltid LED-belysning, vilket gör den energieffektiv! Men eftersom du även kan fjärrstyra dessa har du aldrig för många lampor tända. Även när du inte är hemma. Smart belysning finns ofta i olika färger. Att använda en varm färgnyans gör också att rummet omedelbart verkar varmare. Och du behöver inte slå på värmen direkt när det blir lite kyligt.

 

Sensorbelysning

Utomhusbelysning behöver naturligtvis inte alltid vara tänd. Det är slöseri när du inte använder den. Belysning med rörelsedetektorer ser till att ljuset tänds endast när du behöver det. Lampan släcks automatiskt efter några sekunder när den inte längre känner av rörelse.

 

Soldriven belysning

Att generera energi med hjälp av solen: mer hållbart än så här blir det inte! Vår solcellsbelysning för utomhusbruk lyser upp din trädgård på ett energieffektivt sätt. Lampan omvandlar solstrålar till energi som tänder din trädgårdsbelysning så fort det blir mörkt.


Om energimärkningen

Innan du köper en elektrisk apparat, kontrollera alltid energimärkningen. Det beror på att den anger energiförbrukningen i kWh per 1 000 timmar. Energimärkningen kan vara en avgörande faktor vid köp av en produkt. Faktum är att man kan spara mycket pengar om man väljer en produkt med en grönare märkning. Vill du veta mer om Europeiska kommissionens nya energimärkning?


En ljus interiör

Det verkar uppenbart, men du kanske inte har tänkt på det. En ljus interiör! Genom att använda ljusa färger behöver du mindre ljus, vilket resulterar i minskad elanvändning. Så här ser det ut. Mörkare färger absorberar ljus, medan ljusa färger reflekterar det. Dessutom känns en ljus interiör rymligare. En win-win situation!

Varma ljusa färger skapar en varm interiör

Allt handlar om en varm känsla! Visste du att om du väljer en ljuskälla med lågt kelvinvärde så känns den automatiskt varmare? Din hjärna lurar dig att tro att det är varmt i rummet genom den ljusa färgen. Ett väldigt enkelt men effektivt sätt att få det att verka varmare!

Lampskärmar av glas eller ljusa lampskärmar

Lampskärmar av glas eller ljusa lampskärmar kan också bidra till mer värme i inredningen. Genom att välja en benvit eller beige lampskärm, till exempel. Eller genom att placera en ljuskälla med lågt kelvinvärde i en lampskärm av glas. Det ger bra ljus och en varm ljus färg bidrar också till en varmare känsla!


Spartips

Så förutom att hjälpa miljön på traven kan belysning också bidra till att minska strömförbrukningen och därmed elräkningen. Men vad mer kan du göra för att designa din inredning så energieffektivt som möjligt?

 

Lees meer

Vanliga frågor

 

  • Är LED effektivare än halogen?

Ja, en LED-lampa förbrukar i genomsnitt 8 gånger mindre ström än en halogenlampa för att producera samma mängd ljus. Jämfört med en glödlampa är det hela 10 gånger mer!

 

  • Varför kommer LED-belysning ibland med energimärkning E, F eller G?

Mycket har förändrats sedan november 2021 när det kommer till energimärkning. Produkter brukade få en A++-märkning, en märkning som inte längre finns. Lampor som tidigare haft en A+-märkning kan nu falla under C-märkningen. Det beror på att riktlinjerna har uppdaterats, eftersom energieffektiva produkter utvecklas snabbt och EU vill uppmuntra företag att låta produkter utvecklas under hållbara förhållanden.

 

  • Vilka lampor använder minst el?

LED-lampor är de mest energieffektiva ljuskällor som finns.