Spara med LED-lampor

Normalt byter du bara en glödlampa när den har nått slutet av sin livslängd. Men att byta ut halogen- eller andra glödlampor mot en LED-lampa innan de når det stadiet brukar vara värt det. Det kan hjälpa dig att spara mycket energi, vilket i sin tur hjälper dig att spara på elräkningarna. Det är också ett av de enklaste sätten att spara energi i ditt hem Vill du veta mer? Fortsätt läsa för att ta reda på hur mycket du kan spara när du byter till LED-lampor!

Byt ut halogenlampor mot LED

Så vad får man egentligen ut av att byta ut en halogenlampa mot en LED-lampa? Från och med 1 september 2018 säljs halogenlampor inte längre lagligt inom EU eftersom de inte uppfyller EU:s standarder för hållbarhet. LED-lampor förbrukar 80 % till 90 % mindre ström än halogen- eller glödlampor. De har också en genomsnittlig livslängd på 15 000 timmar, vilket innebär att de kan hålla i upp till 15 år!


 

Ljusstyrka

Ljusstyrkan på din glödlampa kan ha stor inverkan på känslan i din interiör. För LED-lampor mäts ljusstyrkan inte i watt utan i lumen. Vill du veta vilka rum som behöver vilken ljusstyrka?

 

Kelvin

Färgtemperaturen för ett ljus, mätt i Kelvin, indikerar värmen hos ljuset som produceras av en glödlampa. LED tros ofta producera mycket starkt ljus, men med rätt mängd Kelvin är en glödlampa inte alltid så ljusstark! Varm stämningsbelysning gör också att din interiör känns varmare!


Hur mycket kan jag spara med LED-belysning?

 

För att hjälpa dig förstå hur mycket du kan spara kommer vi att ta en titt på hur mycket som kan sparas när du byter alla lampor i ditt vardagsrum till LED-lampor. Beräkningen baseras på följande lampor/ljusarmaturer i ett vardagsrum (med energimärkningen angiven inom parentes):

 

 • 1 x taklampa (A)
 • 2 x vägglampor (E)
 • 1 bordslampa (C)
 • 1 x uppåtriktat lampa (D)
 • Belysning i ett (TV)-skåp (F) (med LED-strips, vilket vanligtvis är energieffektivt och endast möjligt med kompakt LED-teknik)

 

  Halogenlampor LED
Strömförbrukning per dag 2,7 kWh 0,42 kWh
Energiförbrukning per år 985,5 kWh 152,3 kWh
Kostnader per år* 6184,20 kr

961,94 kr

 

*Beräknat baserat på det genomsnittliga kWh-priset på 6,28 kr (i augusti 2022 i Nederländerna) och en genomsnittlig användningslängd på 6 timmar per dag.

emico-featured

LED-belysning

Watt vs. lumen

Ljusstyrkan för en lampa brukade uttryckas i watt. Nuförtiden säger detta inte så mycket om ljusstyrkan hos en glödlampa, så du måste också titta på glödlampans lumenvärde (anges på dess förpackning). Det här kan vara lite knepigt när du byter från halogen- eller glödlampor till LED-belysning, så här är en jämförelsetabell som referens:

 

Watt Ljuseffekt
15 watt 100 - 150 lumen
25 watt 200 - 300 lumen
40 watt 400 - 500 lumen
60 watt 700 - 800 lumen
75 watt 900 - 1000 lumen
100 watt mer än 1300 lumen

 

För omgivande belysning bör du använda glödlampor med upp till 200 lumen. Glödlampor med 300 till 500 lumen används ofta i bostadsområden. Glödlampor med en effekt på över 500 lumen anses vanligtvis vara mycket starkt ljus. Dessa används ofta i garage, källare och badrum/toaletter.


Fördelar med att använda LED

 

Fortfarande inte helt övertygad? Här är en praktisk lista över alla fördelar med att använda LED-lampor:

 • LED-lampor använder mindre ström, vilket kommer att minska dina elkostnader avsevärt
 • LED-lampor har längre livslängd (över 15 gånger längre halogenlampor)
 • LED-lampor värms inte upp, vilket minskar brandrisken
 • Finns i en mängd olika färger och ljusstyrkor
 • LED-lampor är dimbara, vilket kan bidra till att skapa en skön atmosfär i ditt rum
 • LED-lampor är lämpliga för alla typer av armaturer
 • LED kan användas som en smart lampa! Det betyder att du kan styra dem via en app eller en fjärrkontroll.