Vad är förgtemperatur (Kelvin)?

Vad är färgtemperatur (Kelvin)?

För ljuskällor uttrycks färgtemperaturen i Kelvin (K), vilket inte har något med värme att göra utan ljusets effekt, om det är varmvitt eller kallt vitt. Ju högre antal Kelvin, ju "kallare" eller "svalare" är ljuset och det är vanligtvis vit nyans. Ju lägre Kelvin, desto "varmare" och mer gulaktigt är ljuset.


Färtemperaturen varierar efter vilken typ av glödlampa som används, från varmt till kallt vitt.

  • Stearinljus: 1500 K

  • Glödtrådslamor: 2600-2700 K

  • Halogenglödlampa: 2700-3000 K

  • Ljusrör: 4500-6500 K

  • Dagsljus: 5500-7000 K

 

Kelvin

LED-belysning och färgtemperatur

LED-belysning har ingen förinställd eller specifik färgtemperatur, precis som andra lampor. LED-ljuskällor kan komma i många olika färgtemperaturer, från varmvit till kallt vitt. Om du byter dina gamla, traditionella glödlampor eller halogenlampor till LED men ändå vill ha samma färgtemperatur, välj ett LED-ljus med en färgtemperatur på cirka 2700K.LED-lysrörsbelysning är också tillgänglig i olika färgtemperaturer, men vanligtvis är lysrör kallt vita med en färgtemperatur på 4000 K. Dessa typer av fluorescerande ljus används ofta i kommersiella byggnader eller kontor.


Färgtemperatur på lamporochljus 

Bibehåll en färgtemperatur i hela ditt hem och ha upp till 3300 K varmt ljus, allt över det är kallt vitt. På lamporochljus.se har vi en mängd belysning att välja mellan i många olika färgtemperaturer. Vi anger som följer:

  • Varmt vitt: 2200-3300 K

  • Kallt vitt: 3300-5500 K

Det är lätt att köpa den typ av glödlampa och färg som du önskar på lamporochljus då du kan filtrera efter färgtemperatur med ett enkelt klick. Under glödlampor kan du välja "Färgtemperatur för glödlampa", där du kan välja vilken som passar dig bäst från varmvitt till kallt vit tillsammans med tydlig indikering av Kelvin-nivå. När du köper en armatur som inte kommer med en glödlampa, kommer det att anges i produktbeskrivningen eller specifikationen vilken typ av glödlampa som passar till och om en armatur levereras komplett med en ljuskälla visas den exakta färgtemperaturen i Kelvins.

 

kelvin

Du kan nå oss på följande sätt:

Kontakta oss via:

Om du behöver hjälp eller har frågor, vänligen kontakta oss:
  • Måndag till fredag: från 9 till 17.