Spara energi med en takfläkt

Du kanske inte trodde det, men en takfläkt kan faktiskt spara mycket energi! En fläkt kan ge mycket mer än bara en sval bris på sommaren. Vinterläget på många fläktar hjälper till att säkerställa att varm luft fördelas jämnt under vintern. Vill du ta reda på hur detta fungerar och vilka andra fördelar takfläktar har? Fortsätt läsa för att ta reda på det!

Hur mycket kan jag spara?

Uppvärmning, kylning och belysning av ditt hem kan tillsammans kosta mycket pengar. En takfläkt använder cirka 0,05 kWh per timme. Detta gör en takfläkt mycket billigare att använda än en luftkonditionering, som kan dra mellan 1,0 och 2,5 kWh per timme! Om du låter en takfläkt vara på i 8 timmar per dag använder du cirka 0,4 kWh per dag. Med en luftkonditioneringsenhet är detta 12 kWh per dag. Om du utgår från det genomsnittliga kWh-priset på 0,58 € (från och med augusti 2022 i Nederländerna) kommer detta att kosta 0,20 € med en takfläkt. Som jämförelse kostar en luftkonditioneringsenhet 6,95 € per dag. Börja räkna på vad du kan spara

Hur fungerar det?

Sommarläge

Nu när du vet att många takfläktar har ett sommar- och ett vinterläge kommer vi att förklara hur man använder dem. När en takfläkt är i sommarläge vrider sig bladen moturs, vilket gör att luften blåser rakt ner. Detta skapar en bris i rummet som har en kylande effekt. Medeltemperaturen i rummet sjunker inte men det kommer att kännas svalare tack vare den cirkulerande luften!

Vinterläge

I vinterläge vrider sig fläkten medurs. Detta drar upp kall luft från nedre delen av rummet till toppen övre delen genom fläktbladen. Varm luft, som vanligtvis stiger uppåt och stannar överst i ett rum, trycks då nedåt av fläkten. Detta säkerställer att varm luft fördelas jämnare över rummet, vilket innebär att du kan sänka din värme något. Detta hjälper dig att hålla tårna varma och spara pengar på dina elräkningar!


emico-featured

Takfläktar med vinterläge


De viktigaste fördelarna i korthet

Takfläktar har även andra fördelar! Vi har sammanställt en lista över dem här:

  • De hjälper till att förbättra luftcirkulationen och temperaturen i ett rum
  • Takfläktar från Lamporochljus har också en belysnings- och stämningsfunktion
  • Takfläktar är mycket tystare än luftkonditionering
  • Takfläktar kan hjälpa till att förhindra mygg, eftersom de inte gillar starka luftströmmar.

Vanliga frågor

 

  • Vad behöver jag tänka på när jag köper en takfläkt?

Du måste först se till att ditt tak är tillräckligt robust för en takfläkt. Takfläktar är vanligtvis ganska tunga föremål som inte fäster så bra i gipsskivor, så se till att ha ett robust tak! Du måste också se till att du väljer rätt storlek på fläkten för det rum du vill sätta den i, eftersom fläktar som är för små har en begränsad effekt.

Nej. på m² Takfläktens diameter
Upp till 8 m² 75 cm
8 till 10 m² 90 cm
8 till 12 m² 103 cm
10 till 16 m² 120 cm
12 till 25 m² 132 cm
18 till 32 m² 140 cm
25 till 45 m² 160 cm
30 till 50 m² 180 cm
mer än 50 m² Flera takfläktar rekommenderas
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Vilken är den bästa platsen för en fläkt?
    För att få ut så mycket som möjligt av din takfläkt bör den placeras minst 1,5 meter från väggen. Detta kommer att säkerställa optimalt luftflöde i hela rummet.