Installera inbyggda spotlights: Vad ska man tänka på?

Inbyggda spotlights är en av den mest använda belysningen för allmänt bruk hemma. Lamporna ger en jämn belysning som fördelas väl i det valda rummet och är även platsbesparande samt skapar ett varmt och atmosfäriskt ljus. Det finns många olika typer av inbygda lampor vilket skapar många möjligheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till möjliga problem som kan uppstå.Vad vill du belysa?

Inbyggda spotslights passar som generell belysning, det finns många olika sätt att använda denna typ av lampa. Det finns flexibla lampor som kan vinklas och rotera så du själv kan bestämma var ljuset ska falla. Det ger dig möjligheten att skapa en härlig atmosfär och belysa delar av ditt hem. Spotlightsen kan även lysa med ljuskäglor som mäts i grader och kommer vanligvis i 8° - 10° - 24° - 36° - 48° or 60°, större vidd på ljuskäglan innebär att lampan kommer lysa upp ett större område. För allmän belysning är 35° en ideal storlek, men önskar du att belysa ett mindre objekt kan du välja en mindre vinkel. Avståndet mellan spotlightsen beror på många olika faktorer; man behöver ta hänsyn till avståndet mellan tak och golv, ljusets intensitet samt vilken vinkel på ljuskäglan du önskar.

Avståndet mellan inbyggda spotlights ska vanligtvis vara mellan 80-150 cm. Om du använder halogena glödlampor är det viktigt att tänka på att de brinner snabbare, drar mera energi snabbare och avger värme. Om du däremot väljer LED lampor är lampan mer energisnål, håller längre och avger väldigt lite, eller ingen värme alls. För att installera inbyggda spotlights behöver du ett ihåligt eller ett betongtak med skissningar för lampans storlek och djupet för inbyggnad. Tänk på att om du ska köpa flexibla spotlights som kan vinklas behöver lampan även ha utrymmet för att ge plats för lampan att vinklas/roteras. Viktigt är också att taket är brandsäkert där spotlightsen ska installeras.Skillnaden mellan blad- och klämfjädrar

Bladfjädrar är placerade på sidan av spotlightsen och fäster sig mot takets insida. Klämfjärdrar är mycket mer stablia och kommer färdigmonterade på lampan - detta är standardfjädern för inbyggda spotlights i tak.

Bladfjärden används sällan numera. Fjädrarna användes mest när inbyggda spotlighst var fixerade i betong. Nu används istället en mer avancerad och stabil klämfjäder för att fixaera inbygda lampor i taket.

Lösning för flera inbygda spotlights

Vill du installera flera spotlights och använda en transformator men har bara en huvudströmkälla? I detta fall kan du skapa en daisy chain genom att göra en loop. Ta en ny svart samt blå sladd och anslut det brevid det installerade ljuset vid huvudanslutningen som installerats vid varje spotlight. Upprepa detta till du har gjort detta vid varje lampa.

TIPS: LED som inbygd spotlight

Numera använder fler och fler hushåll LED-lampor eller inbyggda LED-spotlights. LED-lampor är mer energisnåla och använder upp till 70% mindre energi än vanliga hallogenlampor vilket annars är den mest använda lampan. LED-lampor håller upp till 50 000 timmar - väldigt länge med andra ord! LED-lampor finns i olika ljusstyrkor och värme. Om du är ute efter vitt ljus som oftast används i badrum och på kontor så finns det i LED-format. Inbyggda spotlights med LED-lampor är perfekt till ditt hem, speciellt i mörka hörn som behöver ljusas upp, vilket kommer skapa en varm och mysig belysning till ditt vardagsrum.