Allt du behöver veta om detta finns här!
Read all the information and then score your perfect light source for your home.
Checkout using your account
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles Google Privacy Policy och Terms of Service gäller.
Checkout as a new customer
Att skapa ett konto har många fördelar:
Vid en beställning på 1000 kr eller mer skickar vi dina lampor utan fraktkostnad! Beställningar som görs före kl. 20 skickas samma dag.
Ibland händer det att du inte blir helt nöjd med en produkt. Då kan du givetvis skicka tillbaka den. Vi tar gärna hand om den. Du kan returnera ditt köp inom 30 dagar efter leverans.
Med Klarna kan du enkelt och säkert betala senare hos lamporochljus. Det betyder att du får din beställning först och bara behöver betala senare. När din beställning har skickats har du 30 dagar på dig att betala. Se till att betala i tid för att undvika extra kostnader! Klarnas betalningsvillkor gäller.
Hänglampa svart med guld inkl. LED och dimmer - Krisscross
Besvarad av :
En lampsockel kallas även för lamphållare. Det är kopplingen mellan lampan (armaturen) och ljuskällan, alltså den del där ljuskällan går ihop med lampan. Vi har listat de 8 vanligaste lampsocklarna åt dig. Typer som börjar med bokstaven E är roterande uttag och typer som börjar med GU är plug-in uttag.
E27
Det stora, vanligaste roterande uttaget. Gängan/diametern är 27 mm tjock och passar för 230V, dvs de flesta LED-lampor.
E14
Det lilla roterande uttaget. Gängan/diametern är 14 mm tjock och passar därför till de något mindre LED-lamporna. Liksom E27 lampsockel passar den för 230V. Du ser ofta denna lampsockel i omgivande belysning som bordslampor.
G9
Lampsockeln G9 är en stickkontakt med två öglor med 9 mm mellanrum. Denna lampsockel finns ofta i mindre vägg- eller taklampor.
GU10
Detta insticksuttag har en bajonettkoppling: två stift med 10 mm avstånd mellan dem. Ljuskällor med denna lampsockel används främst för spotlights och är lämpliga för 230V. Stiften förs in i spotlightens hål och ljuskällan sätts på plats genom att man drar ett kvarts varv.
GU5.3
Dessa lampsocklar har två små metallstift med 5,3 mm avstånd mellan dem som leder strömmen. De kallas också bipin-fot eller plug-in-foot-socklar. Ljuskällor med denna lampsockel används främst i badrum, kök eller utomhus eftersom de är lämpliga för 12V, vilket är en säker spänning för våtutrymmen. Observera att du alltid behöver en transformator för en 12V ljuskälla.
GX53
Detta insticksuttag har en bajonettkoppling med stift med 53 mm mellanrum. Lampan sätts fast genom att man trycker in ljuskällan i armaturen och sedan vrider den ett kvarts varv. Lampsockeln GX53 används främst för taklampor.
G53
Många halogenspotlights har en G53 lampsockel. Numera finns även G53 LED-spotlights. Det är en rund lampsockel med stift i botten. Endast ljuskällan AR111 har en G53 lampsockel. Ljuskällan AR111 har en diameter på 111 mm och används främst i stora utanpåliggande och infällda spotlights på 12V. Observera att du alltid behöver en transformator för en 12V ljuskälla. Ljuskällan fixeras med skruvar eller klämmor.
Om en armatur levereras med en ljuskälla anges detta alltid i specifikationerna. När lampan levereras utan ljuskälla är det klokt att omedelbart beställa rätt antal ljuskällor. I specifikationerna hittar du vilken/vilka ljuskälla/ljuskällor du behöver. Se till att effekten på armaturen matchar ljuskällan.
En lampa kan användas för olika tillfällen. På lamporochljus skiljer vi mellan olika typer av ljus.
Funktionell
Med funktionellt ljus har du alltid tillräcklig belysning. Funktionell belysning är användbar i utrymmen där du vill se bra. Tänk på köket eller badrummet, men också på ett hemmakontor, du vill inte sitta i mörker.
Läsning
Man läser inte i mörkret. Genom att välja den här typen av ljus är du säker på att du inte behöver lägga bort din bok. Välj därför en av dessa lampor när detta är syftet med din belysning.
Atmosfär
Stämningsbelysning skapar mysighet i ditt interiör. Denna typ av belysning ger en varm känsla i huset. Perfekt för, säg, sovrummet. Skapa rätt stämning med denna typ av lampor.
Direkt ljus
Direkt ljus kommer rakt från ljuskällan och kan därför belysa hela ytan. Direkt ljus riktas främst nedåt och lyser direkt in i rummet. Direkt ljus är praktiskt när du vill utföra en uppgift.
Indirekt ljus
Skärmen på lampan kan ge indirekt ljus. Här reflekteras ljuset av armaturen eller skärmen skapar en lekfull effekt på annat sätt. Indirekt ljus är ett stämningsfullt sätt att belysa din plats.
Orientering
Orienteringsbelysning hjälper dig att hitta i mörkret. På det här sättet snubblar du inte när du letar efter trappan eller när du kommer hem i mörkret på kvällen.
Roligt
Belysning kan definitivt också vara roligt att titta på. Den lekfulla effekten av dessa lampor ger en glad touch till ditt interiör. Om du behöver något iögonfallande, då är den här typen av ljus det rätta valet.
En dimbar lampa har en inbyggd transformator i lampan. Den här elektroniken dämpar belysningen och omvandlar strömmen. Om en lampa betecknas som dimbar, kan man anta att en transformator även är installerad.
Belysning är ofta dimbar i lumen (ljusstyrka) och/eller i Kelvin (färgtemperatur). Du bestämmer med en dimmer hur stark belysningen är eller hur varm-/kallvit den är.
Dimrar som fungerar med fasstängning är ofta de bästa dimrarna för LED-belysning, och de är dessutom energisnåla. Användningen av en vanlig dimmer orsakar problem med LED-lampor, eftersom de då blinkar, surrar eller vibrerar. Detta orsakar skador på lampan. Fasstängning innebär att lampan har ett dimområde på 100 % och du kan dimra lampan tills den är helt släckt.
Ikonernas betydelse
Dimbar i ljusintensitet (lumen).
3-stegs dimbar. Ljusintensiteten går från 100 % (fullt ljus), till 60 % och sedan till 30 % (stämnings-) ljus.
Dimbar i färgtemperatur (Kelvin). Värmen i ljusfärgen kan justeras.
Lampan har en touchdimmer.
EAN står för "European Article Number". Det är ett unikt identifikationsnummer som används för att märka produkter inom detaljhandeln. Detta nummer underlättar hanteringen av lager, försäljning och logistik på ett effektivt sätt. Varje EAN-nummer innehåller information som ursprungsland, tillverkare och en unik produktnummer, vilket gör det lättare att skanna och spåra produkter.
På lamporochljus delar vi in våra lampor i ett antal designstilar för att säkerställa att din nya lampa matchar din interiör.
Design
Denna designstil känns igen på sin raffinerade och genomtänkta design. Det är mycket fokus på finish och lyx med ett öga för detaljer. Element som mjukt läder, härliga tyger och trä med perfekt yta hittar man i denna designstil. Ofta är grunden ganska ljus och accentfärger används som motvikt och för att göra inredningen personlig.
Art Déco
En art déco-interiör är ofta mer sprudlande och påminner om 1920-talet. Till exempel rika färger som djuplila, påfågelblått, gul ockra och mörkgrönt. Det förekommer ofta gulddetaljer. Material som sammet, satin, marmor, lackerat trä och kristallglas återspeglas i art déco-stilen. Geometriska former, frodiga mönster och spegelytorna är ofta förekommande. Kort sagt, en lyxig inredningsstil!
Retro
Retrostilen påminner om tiden efter 1980. Varma färger som gul ockra, smaragdgrönt, mörkblått och konjak används flitigt. Ofta ser man 70-talsdesinger med bland annat cirklar och sicksack-mönster. Men också tidlösa material som marmor, varm valnöt och en blandning av metaller.
Lantlig stil
Den lantliga inredningsstilen använder naturliga material som obehandlat trä, vass, rotting, ull, bomull, linne och betong. Detta ger mycket värme och ljus i din interiör. Denna inredningsstil är ganska enkel utan en massa krimskrams. Detta ger dig en "ren natur"-känsla.
Industriell stil
Detta är en ärlig livsstil med rena, råa och okomplicerade material. Dessa inkluderar betong, rostfritt stål, trä och stål. En industriell inredning känns ofta ganska avslappnad, vilket också återspeglas i möbler och material. Du skapar en "gammal själ" i ditt inre.
Lantligt/landsbygd
Denna livsstil betonar den naturliga skönheten hos material som väderbitna, råa träslag, ull och linne. Vanliga färger i denna inrednignsstil är jordfärger och sandfärger som vit, beige, taupe och varmgrå, ofta med en matt finish. Formerna är ofta strama, men lämpliga för materialet. En mycket varm och ren inredningsstil!
Klassisk/antik
Den klassiska/antika inredningsstilen är tidlös och blir aldrig omodern. Det andas ofta lyx och är väldigt elegant. Det är mycket symmetri, och en antik möbel eller lampa hör till. Det är vanligt med många graciösa kurvor och robusta former med material som glas, sammet, siden, marmor och trä. Intensiva färger som vinröd och djuplila är karakteristiska för denna inredningsstil, med detaljer i guld, silver eller kristall.
Modern
Det här är en minimalistisk och ganska enkel inredningsstil utan alltför mycket krimskrams och tillbehör. Möblerna i denna inredningsstil har ofta rena linjer och vinklar och står i en öppen planlösning. De har ofta färger som grått, beige, svart och vitt. Kvalitet går före kvantitet, därför ser man ofta designmöbler i denna inredningsstil.
Orientalisk
Den orientaliska inredningsstilen är mycket stämningsfull, med varma färger som terrakotta, petrol, beige, vit, gul, guld, brun och svart. Det är många mönster i hela inredningsstilen, både på mattor och på taklampor. Denna inredningsstil kräver grovt trä, tyg, mosaik och speglar.
Du monterar monteringsplattan i taket eller på väggen och använder den för att fästa lampan. Baserat på dimensionerna kan du se hur mycket utrymme du behöver för att installera din belysning. Se också till att kontrollera var din elektriska anslutningspunkt är och om monteringsplattan helt täcker anslutningspunkten.
Antalet ljuspunkter på en lampa anger hur många separata ljuskällor lampan innehåller. Detta påverkar direkt mängden ljus och ljusfördelningen i ett rum.
Användning och fördelar:
När du väljer en lampa är det viktigt att överväga antalet ljuspunkter för att säkerställa tillräckligt med ljus för rummet och applikationen.
En spotlights inbyggnadsmått avser den del som är infälld i taket. Denna diameter och detta djup skiljer sig från de generella måtten eftersom denna del inte syns när den har installerats. Se till att ditt tak har tillräckligt med utrymme för spotlightens djup, annars kan den inte monteras in i taket.
En spotlights inbyggnadsmått avser den del som är infälld i taket. Denna diameter och detta djup skiljer sig från de generella måtten eftersom denna del inte syns när den har installerats. Se till att ditt tak har tillräckligt med utrymme för spotlightens djup, annars kan den inte monteras in i taket.
Wattalet på en lampa anger i allmänhet den effekt som krävs för att driva LED-belysning. Det har inget att göra med ljusstyrkan, som uttrycks i lumen. En lägre effekt betyder en energieffektivare lampa. Vill du vara säker på att din lampa är energieffektiv? Kontrollera då också energimärkningen.
Den exakta betydelsen av wattalet varierar något beroende på lampans typ:
Det totala antalet lumen indikerar ljusstyrkan hos en lampa. Du anpassar antalet lumen baserat på rummets storlek och funktion. För att hjälpa dig har vi här en uppskattning av lumen per kvadratmeter för olika rum i ditt hus.
Rum | Lumen per m2 |
Vardagsrum | 400-500 lumen per m2 |
Kök | 700-800 lumen per m2 |
Sovrum | 300-400 lumen per m2 |
Badrum | 700-800 lumen per m2 |
Hall | 300 lumen per m2 |
Antalet lumen för en lampa finns i produktbeskrivningen och specifikationerna. Detta varierar från 55 lumen till 3300 lumen.
Antalet drifttimmar indikerar hur länge belysningen kommer att hålla innan du behöver byta ut den. LED-lampor håller oftast längst: mellan 20 000 och 50 000 drifttimmar. Kom ihåg att livslängden beror på användning och miljö.
Termen Kelvin (K) avser färgtemperaturen på det ljus som lampan avger, och ibland även ljusets färgegenskaper. Detta påverkar stämningen och funktionaliteten i det upplysta rummet. Kelvin bestämmer om ljuset är varmt, neutralt eller kallt.
Upp till 2700K: Extra varmt vitt ljus
2700K - 3000K: Varmt vitt ljus
3001K - 4000K: Neutralvitt ljus
Mer än 4000K: Kallt vitt ljus
Dim to Warm: justerbar i Kelvin
IP-standarder för internationell skyddsklassificering. Detta värde indikerar lampans nivå av motståndskraft mot vatten och damm. Den första siffran anger graden av skydd mot fasta ämnen och den andra siffran graden av skydd mot fukt och vatten.
För belysning är följande IP-värden de vanligaste:
IP20 - Dammtät
IP21 - Droppsäker
IP23 - Regnvattensäker
IP44 - Stänksäker (lämplig för runt badkaret och skyddade platser)
IP54 - Stänk- och dammsäker
IP65 - Skyddad mot vattenstrålar
IP67 - Dammtät och skyddad mot nedsänkning i 30 minuter
IP68 - Dammtät och skyddad mot nedsänkning i vatten
IP-värde för vardagsrum, matsal, kök och sovrum
Badrum
Placering | Minsta IP-värde |
Badkar eller dusch: 225 cm över bottnen av badkar eller dusch | IP65 |
Ovanför duschkabinen, runt handfatet eller runt badkaret | IP44 |
Andra delar där det inte är så mycket fukt | IP21 |
Trädgård
Placering | Minsta IP-värde |
Direkt berörd av väderpåverkan | IP65 |
Skyddad, som mot huset eller staketet | IP44 |
Övertäckt, såsom av tak eller inglasad balkong | IP23 |
Armaturer med touchfunktion kan styra med en beröring på lampan. Det kan betyda att bara slå på och av belysningen, men också dimma en lampa i ljusintensitet (lumen) eller ljusfärg (Kelvin). Det beror på armaturen och beskrivs i produktbeskrivningen.
-
StängdVill du veta mer?
Läs mer om utökad garanti
Varje vecka kan våra priser ändras beroende på lagertillgänglighet och föregående veckas försäljning. Priserna kan därför höjas eller sänkas, men också vara desamma som tidigare. Dagen då priset sätts igen indikeras av det antal dagar som anges med priset
Den angivna besparingen är alltid baserad på rekommenderat pris. Detta rekommenderade pris (MSRP) är tillverkarens rekommenderade detaljhandelspris för produkten. Lamporochljus anger det rekommenderade priset som referenspris.