Installera - trädgårdsbelysning - banner

Installera trädgårdsbelysning: tips & tricks

Vill du installera din trädgårdsbelysning själv men du vet inte vart du ska börja? Här är är några hjälpsamma tips och tricks!

 

Gör en belysningsplan

Du har förmodligen redan en idé i ditt huvud om var du vill placera dina trädgårdslampor, men om du vill att landskapsplaneringen ska falla helt på plats är det viktigt att du tar papper och penna och ritar fram en belysningsplan. Tänk noga på var du vill att ditt ljus ska falla och vilka aspekter av din trädgård du vill framhäva. Planera var du behöver lägga kablarna om du använder markljus. Behåll alltid din belysningsplan efter att har installerat lamporna så du vet exakt var kablarna ligger i marken.

Gör en belysningsplan

Vilken typ av trädgårdsbelysning behöver du?

Det finns flera olika belysningslösningar som kan vara lämpliga för din trädgård. Du kan välja att hålla fast vid traditionella energibesparingslampor eller utforska LED-alternativen - som nu är på uppgång och blir mer och mer populärt. LED-belysningen har fördelen att vara mycket energieffektiv och ha en längre livslängd än andra energibesparande motsvarigheter. En annan bra lösning kan vara soldrivet trädgårdsljus. Det fantastiska med soldriven belysning är att du inte behöver oroa dig för kablar och därför blir din trädgårdsplanering mycket enklare.

Vilken typ av trädgårdsbelysning behöver du?

Vilken volt ska man välja?

Trädgårdsbelysning kommer antingen att vara lågspänning (12 volt) eller högspänning (230 volt). Med trädgårdsljus på 230 volt är det mycket viktigt att du lägger kablarna på ett djup av minst en halv meter. Det är av säkerhetsskäl, så att ingen oavsiktlig kontakt kan ske med kablarna under trädgårdsarbete. 12 volts-trädgårdsljus behöver inte ligga på samma djup eftersom spänningen är betydligt lägre. 12 volts-trädgårdsbelysning duger vanligtvis för att ge tillräckligt med ljus, men används huvudsakligen för atmosfärisk stämningsbelysning.

Vilken volt ska man välja?

Viktiga saker att veta innan installation

Att bygga ett 12 voltsträdgårdsbelysningssystem är väldigt enkelt. Du behöver bara en transformator, jordkablar och dina utvalda trädgårdslampor. Med en kontakt kan du enkelt ansluta dina lampor till kablarna. Att anlägga ett 230 voltsträdgårdsbelysningssystem är mycket svårare och därför, om du inte har erfarenhet, rekommenderar vi alltid att en elektriker utför installationen. En annan sak att tänka på är att det är mycket svårare att installera ett 230 voltsträdgårdssystem i en trädgård som redan är färdig då man behöver gräva upp 50 cm jord för att lägga jordkablarna.

Viktiga saker att veta innan installation

Du kan nå oss på följande sätt:

Kontakta oss via:

Om du behöver hjälp eller har frågor, vänligen kontakta oss:
  • Måndag till fredag: från 9 till 17.