trädgårdsbelysningsplan

Ska du göra en trädgårdsbelysningsplan? Här får du några tips!

 

Trädgårdsbelysning tjänar vanligtvis två syften; för det första ska den ge funktionellt ljus och för det andra att skapa en attraktiv atmosfär. Alternativ som sensorbelysning som tänder lampan när du går förbi eller vacker uteplatsbelysning som belyser dina sommarkvällar kan vara bra tillägg till ditt trädgårdsområde. Att skapa en belysningsplan är ett bra sätt att ta reda på var du behöver placera din trädgårdsbelysning. Detta kan också göras för en trädgård där belysning redan är installerad men du vill lägga till ytterligare funktionell belysning. Även om det är möjligt att själv skapa en belysningsplan, kan du också begära hjälp från en professionell. Skicka gärna frågor till oss om du har frågor till din belysningsplan!

 

Att göra sin egen belysningsplan

Följ dessa enkla stg för att skapa din egen trädgårdsbelysningsplan.

Steg 1: Skissa upp ditt trädgårdsområde

Skissa upp ditt trädgårdsområde så nära skalan som möjligt. Ange viktiga områden i din trädgård, till exempel en terrass, damm, sittgrupp eller andra trädgårdsegenskaper som du vill belysa särskilt.

trädgårdsbelysningsplan

Steg 2: Överväg vilka områden som behöver mest belysning

Bestäm vilka områden i din trädgård som behöver mest belysning. Finns det vissa delar av din trädgård som du vill ha mer atmosfärisk belysning, eller finns det vissa områden som behöver mer funktionellt och starkt ljus? Behövs en extra lampa utanför din dörr? Ange dessa platser på din plan.

trädgårdsbelysningsplan

Steg 3: Bestäm vilken typ av belysning som behövs

Tänk på vilken typ av belysning som är bäst för de områden som du har skissat upp. Tänk på hur mycket ljusintensitet du behöver. Bestäm om du vill ha funktionell eller humörbelysning. Vill du markera ett visst träd eller några buskar? Tänk på att växla mellan starkt ljus och mjukare ljus för att skapa en vacker effekt.

trädgårdsbelysningsplan

Steg 4: Bestäm ljusriktning för varje ljuskälla

Ta reda på vilken riktning ditt ljus behöver riktas för att uppnå önskad ljuseffekt. Vill du belysa ett staket eller en vägg? Ska du belysa infarten med en nedsänkt markspot och om så är fallet, behöver du ett ljus som ska skina uppåt eller justeras så att du kan rikta ljuset själv?

trädgårdsbelysningsplan

Steg 5: Välj rätt volt

Tänk på om området passar bäst för lågspänning (12 volt) eller högspänning (230 volt). Belysning med låg spänning kan enkelt installeras på egen hand medan högspänning bör installeras av en certifierad elektriker.

trädgårdsbelysningsplan

Behöver du hjälp?

Även om du kanske har slutfört din belysningsplan och inkluderat all relevant information som behövs, kkan du fortfarande behöva hjälp om du kanske har missat några punkter här och där! Men oroa dig inte, för du kan alltid ringa till oss för att få hjälp vidare om du behöver råd när det gäller din belysningsplan!

Du kan nå oss på följande sätt:

Kontakta oss via:

Om du behöver hjälp eller har frågor, vänligen kontakta oss:
  • Måndag till fredag: från 9 till 17.