funktionell inomhusbelysningsplan

Behöver du en funktionell inomhusbelysningsplan? Vi ger dig gärna råd!

 

Förutom att skapa rätt atmosfär så måste belysningen också vara funktionell. Tänk på om du sitter i soffan och du vill läsa en bok men ha atmosfär samtidigt. I showrooms och butikslokaler vill man ha tillräckligt med ljus, men samtidigt ska dina produkter markeras, och det samma gäller på kontor, både praktiskt arbetsljus och ljus som skapar en bra atmosfär att arbeta i. För att säkerställa att belysningen i ett rum uppfyller de önskade funktionskraven är det idealiskt att skapa en belysningsplan innan du köper belysning. En plan är också perfekt att ha till eventuella strömförändringar som du kanske behöver eller vill utföra. Vill du ha den perfekta belysningen i ditt hem, kontor eller specifika rum? Kontakta då oss så kan vi rekommendera vad som passar dina behov till funktionell belysning.

 

Gör en funktionell belysningsplan själv

Om du själv vill göra en funktionell belysningsplan måste du gå igenom ett antal steg. Nedan har vi beskrivit de användbara stegen:

 

Steg 1: Gör en plan

Rita en planritning eller skissa upp rummet du vill ha en belysningsplan till. Rita viktiga element i rummer så som fönster, dörrar, takhöjd och möbler.

funktionell inomhusbelysningsplan

Steg 2: Beskriv vad som tar plats i rummets olika delar

Att beskriva vad som sker i varje del av rummet kommer att hjälpa dig att bestämma vilken typ av belysning du behöver. Om du till exempel läser och tittar på tv på soffan kan du behöva olika typer av lampor för att hjälpa dig att uppnå båda. Matbordet är också ett annat område och om det ingår i din plan är detta en viktigt del då det är mer än en plats där vi äter utan vi gör ofta också läxor, jobb och annat här. Därför behövs ett typ av ljus som passar till delarnas behov.

funktionell inomhusbelysningsplan

Steg 3: Indikera vart ljuset ska komma ifrån

På din planritning som du nu har ritat ska du ange var belysning ska komma ifrån. Börja med det grundläggande belysningsbehovet för hela rummet och fortsätt sedan för att skilja mellan funktionell och humörbelysning för de specifika delarna av rummet.

funktionell inomhusbelysningsplan

Steg 4: Identifiera var eluttag och strömbrytare sitter

Inkludera vart varje strömbrytare och eluttag är på belysningsplanen. Detta så du vet vilka typer av lampor som kan användas vart samt om du behöver lägga till nya uttag/strömbrytare.

funktionell inomhusbelysningsplan

Steg 5: Välj armaturer för varje del av rummet

För rummets olika delar väljer du vilken typ av lampor du vill montera eller hänga upp, det ger dig en indikation på stil och inredning, men också funktion och atmosfär. Markera detta på din planritning, nu ser du en uppbyggnad av en komplett design av ditt rum.

funktionell inomhusbelysningsplan

Behöver du hjälp med att skapa en belysningsplan?

Även om du kanske har slutfört din belysningsplan och inkluderat all relevant information som behövs, kan du fortfarande behöva hjälp om du kanske har missat några punkter här och där. Men oroa dig inte, för du kan alltid ringa till oss för att få hjälp vidare om du behöver råd när det gäller din belysningsplan!

Du kan nå oss på följande sätt:

Kontakta oss via:

Om du behöver hjälp eller har frågor, vänligen kontakta oss:
  • Måndag till fredag: från 9 till 17.