Cosa sono i valori IP?

Vad är IP-klassifikationer?

 

Du ser ofta ett IP-värde på belysning, men vad betyder det här värdet eller klassificeringen egentligen? IP står för Ingress Protection eller International Protection Rating. Det första numret anger graden av skydd mot fasta ämnen som damm, och den andra siffran skyddar mot fukt och vatten. Vanligtvis för inomhusbelysning, t.ex. pendellampor till ditt vardagsrum, en taklampa i ditt sovrum eller en nedsänkt spotlight i din hall, så behöver du inte extra skydd eftersom de är IP20 och det räcker. Men när det gäller badrum och utomhusbelysning är det en annan historia eftersom vatten och el inte är en bra kombo. Så för dessa typer av områden behöver du ett högre IP-värde, desto högre IP-klassificering desto bättre är belysningen skyddad mot fukt och vatten och ju närmare en ljuskälla är vattenkällan, desto större IP-värde behöver du.


IP-klassificeringen av lampor

Följande IP-klassificering är de vanligaste inom belysning:

  • IP20: Dammsäker
  • IP21: Droppsäker (kan ej vara i direktkontakt med vatten)
  • IP23: Duggsäker (kan ej vara i direktkontakt med vatten)
  • IP44: Stänksäker (passande i badrum och utomhus där lampan är skyddad/täckt)
  • IP54: Stänk- och dammsäker (passande i badrum och utomhus där lampan är skyddad/täckt)
  • IP65: Dammsäker och skyddad mot lågtrycksstrålar av vatten
  • IP67: Dammsäker och skyddad mot neddroppning upp till 1 m eller 30 min.
  • IP68: Helt damm- och vattensäker

När det gäller IP-klassificering för utomhus- eller badrumsanvändning är detta uppdelat i zonområden där varje lampa behöver ett annat IP-värde.

block 7


Minsta IP-värde som behövs i ett badrum

Zon 1 är bad- och duschområdet i ditt badrum. Detta område behöver ett högre IP-värde eftersom det finns mycket fukt och vatten vilket belysningen ska skyddas mot, därför behövs en IP65 eller högre med en 12V-ljuskälla. Lamporna måste monteras minst 225 cm från botten av badkaret eller duschen.

Zon 2

Zon 2 är handfat och toalett i ditt badrum eller duschkabiner. Det här området kräver inte ett högt IP-värde eftersom det inte finns någon direkt kontakt med vatten när den används, därför gäller en IP44 och alla lampor måste monteras 60 cm från zon 1.

Zone 2

Zon 3

Zon 3 är områdena runt badrummet där fukt kan uppstå, det här området har ingen form av direktkontakt med vatten, utom där kondens uppstår. Därför krävs det minst IP-värdet IP21.Minsta IP-värde som behövs utomhus

Utomhusbelysning kan också delas in i zoner. Zon 1 är fullt utsatta områden där ett ljus är direkt i kontakt med alla typer av väderelement som tung nederbörd, snö, vind och hagel, därför måste lampan klara sig mot detta och mer. Dessa lampor kommer därför att kräva ett mycket högt IP-värde, där minimumet är en IP65, men om ditt ljus kommer att monteras i ett område där det måste sänkas ner djupt i marken behöver du ett mycket högt IP-värde på minst IP67 och ovan.

Zon 2

Zon 2 för utomhusbelysning används är där ljuset är monterat i ett område där lampan inte är direkt utsatt för yttre element, dessa ska monteras i ett område där det finns ett tak eller en konstruktion som ger skydd överifrån. Dessa områden, såsom din veranda med tak, skjul eller garage kräver minst IP-värde IP44.

IP

Zon 3

Zon 3 för utomhusanvändning är ett område där lampan är helt skyddad från yttre element, t.e.x uterum, växthus eller liknande. Lampan ska vara helt skyddad från direktkontakt med vatten eller väderrelaterade element och då krävs ett minsta IP-värde för IP23.

emico-featured

Populära badrumslampor