Olika sockelstorlekar på glödlampor

Olika sockelstorlekar

Det finns mer än 100 olika sockellösningar för lampor. Vi har dock listat de 8 vanligaste och mest använda glödlamporna för dig och vilken typ av lampor de passar bäst för. Lamptyper som börjar med E är skruvkopplingar och de som börjar med GU är klickmonterade.

 

E27

E27-glödlampa

E27 är förmodligen en av de vanligaste och mest använda sockelstorlekarna i lampor och den kallas ibland Edison storskruv, eller "glödlampa med stor sockel". E27-lampor finns som glödlampor, CFL, halogen och LED. Lampan har en 27 mm stor sockel som skruvas i lampan och är lämplig för 230/240V.

 

E14

E14-glödlampa

E14 är den mindre versionen av E27 och också en av de vanligaste och mest använda sockelstorlekarna, och kallas ibland liten Edisonskruv, eller "glödlampa med liten sockel". E14-lampor finns som glödlampor, CFL, halogen och LED. Lampan har en 14 mm sockel som skruvas i lampan och är lämplig för 230/240V.

 

GU10

GU10-glödlampa

En GU10-montering har två stift för att montera glödlampan. Denna typ av glödlampa används huvudsakligen för infällda spotlights och ytspotlight. Avståndet mellan tvåstiften är vanligen 10 mm, de sätts i de LEDiga hålen i lampan och vrids till något och klickas på plats. De är lämpliga för 230/240V.

 

GU5.3

GU5.3-glödlampa

En GU5.3- eller MR16-montering har två små och tunna stift för att montera glödlampan. Denna typ av glödlampa används huvudsakligen i våtrum t.ex. badrum, utomhus eller i kök och passar till 12V-ström. Avståndet mellan tvåstiften är vanligen 5,3 mm, de sätts i de LEDiga hålen i lampan och vrids till något och klickas på plats. Notera att 12V-lampor behöver en transformator.

 

G4

G4-glödlampa

En G4-lampa liknar GU5.3, eftersom den också har två stift som är tunna och små för att ansluta i lampan, men skillnaden är att de vanligtvis används för dekorativa och atmosfärisk belysning. Du brukar hitta dessa lampor i golvlampor, lampor eller pendellampor. G4-lampor är 12V-anslutningar och kräver en transformator. Avståndet mellan tvåstiften är vanligtvis 4 mm från varandra, de sätts i de LEDiga hålen i lampan och klickas på plats.

 

G9

G9-glödlampor

G9-lampor har 2 långa stift som monteras i en lampa. Dessa typer av lampor används vanligtvis i mindre lampor som vägg- eller taklampor som har små anslutningspunkter. Avståndet mellan de två stiften är 9 mm, och glödlamporna sätts på plats utan att skruvas eller klickas i.

 

GX53

GX53-glödlampor

GX53-lampor är rundare och plattare som en skiva och har 2 stift på vardera sida. De används vanligtvis i plattare lampor, t.ex. spotlights, taklampor eller golvlampor och är högspänning som passar 230/240V. Lätt att installera och använda, passa in stiften till monteringshålen och släpp dem på plats med en liten vridning för att klicka i på plats.

 

G53

G53-glödlampor

G53-lampor är också kända som AR111 och har en total diameter av 111 mm och används vanligtvis i större strålkastare eller nedsänkta lampor. De ses som spotlights själva eftersom de antingen är inkopplade på plats eller med klämmor för att passa in i en rampljusram. De är 12V, vilket innebär att de kräver en transformator.

 

Du kan nå oss på följande sätt:

Kontakta oss via:

Om du behöver hjälp eller har frågor, vänligen kontakta oss:
  • Måndag till fredag: från 9 till 17.