block 1

Watt är lampans styrka

 

 Fram till nyligen definierades ljusets styrka av wattal, hur som helst så kan du nu se att LED-lampor visar både lumen och volt, men vad är skillnaden mellan dessa tre? Vi kommer att svara på alla tre frågor, och mycket mer!

Kup teraz

Watt vs. Lumen

Wattal på en lampa är mängden energi lampan använder, och lumen är mängden ljusstyrka från en glödlampa. Lumen är därför mer tydligt för att se hur skarp en glödlampa är eftersom det visar ljusstyrkan medans watt enbart visar hur mycket elektricitet lampan behöver. Så ju högre lumen ju starkare är ljuset. Det är därför man nu ser lumen på framsidan av förpackningar till glödlampor, du skall alltså fokusera mer på lumen än på watt!

block 4

LED och watt

Det är omöjligt att konvertera watt till lumen, det är två helt olika mätningsenheter. Förr sa man att högre watt gav ut mer ljus, det har ändrats nu när man ser LED-glödlampor som har lågt wattal men som ändå ger ut starkt ljus. Det är alltså bättre att se på en glödlampas lumen, är på wattalet.


Vad är volt?

Spänning eller Volt visar den elektriska spänningen av en lampa. Den vanliga spänningen i EU-hem är 230/240V standard, nästan alla lampor fungerar med denna standard, det kan finnas undantag som t.ex. inbyggda lampor med 12V. Om du önskar att konvertera hög volt (från 230V) till en lägre volt (till 12V) behöver du en transformator. En transformator säkerställer att spänningen ändras från 230v till 12v, exepel på transformatorer kan vara din mobilladdare, eller datorladdare.

Det är viktigt att komma ihåg följande: Skillnaden mellan 12v och 230v, här nedan listar vi fördelar och nackdelar. Fördelarna med en 12v-lampa är att de håller längre eftersom de har lågvolt, en nackdel är att den enbart fungerar med en transformator. Fördelen med en 230v-lampa är att ingen transformator behövs och det kan installeras direkt i väggen, en 230v kan också användas med nästan alla glödlampor.