Lampans styrka

För inte allt för länge sen definierade man en lampas styrka med watt. Idag har du säkert sett att lampförpackningar också visar lampans Lumen. Vad är egentligen skillnad härimellan? Hur fungerar det och vad ska du använda till i ditt hem? Detta och lite mer svarar vi på i detta inlägg.

Watt vs. Lumen

Skillnaden mellan Lumen och watt är att Lumen är en enhet som mäter hur intenst lampan lyser, alltså dess ljusstyrka. Watt är en måttenhet som talar om vilken spänning som krävs för att lampan ska fungera. Lumen är faktiskt en bättre indikator på hur starkt lampan kommer lysa och hur det kommer se ut medan watt berättar för oss vilken energikonsumtion lampan har. Ju högre lumen desto starkare ljus. Därför definieras lampans lumen på glödlampans framsida samt förpackning.

Det är omöjligt att konvertera lumen till watt eftersom det är två helt olika måttenheter. Förr sa man att en högre watt skulle ge ut en viss ljusstyrka, det har dock ändrats idag. Nu kan du se vissa LED-glödlampor som har låg watt-spänning men ändå generera starkt ljus. Så numera ska man kolla på Lumen på ljuskällan och inte watt.

Vad är volt?

Det finns två typer av volt: låg- och högvolt. Volt/Spänning indikerar den elektriska laddningen mellan två anslutningspunkter. EUs standardspänning är 220/230 och kallas för hög spänning och används vanligen i många hem. Det finns däremot undantag för inbyggda spotlights som har 12V eftersom dessa har en låg spänning. Om du vill konvertera hög spänning till låg spänning, tillexempel 230V till 12V kan detta göras med hjälp av en transformator som kan säkra en smidig konvertering sker från en spänning till en annan. Ett bra exempel på en transformator är adaptern som anväds till din laptop eller laddaren till din telefon, dessa enheter är alla transformatorer som konverterar spänning från en enhet till en annan.

Det är viktigt att komma ihåg skillnaden mellan en spänning på 12V och 220/230 volt, fördelar och nackdelar med båda spänningar förklaras nedan: Fördelen med en 12V lampa är att den håller längre eftersom den drivs av mindre energi, vanligtvis har de vitt ljus och tenderar att lysa starkare även om dessa är dimbara. Nackdelen är däremot att du behöver en transformator för att installera dessa typer av lampor.

Fördelen med en 220/230 V lampa är att den inte behöver en transformator eftersom det är standardspänningen som finns i de flesta hem är kompatibelt med flera typer av energisnåla glödlampor. Det finns inte riktigt någon nackdel till högspänningslampor.