Dimmbara lampor: Vad behöver du veta?

En dimmer är en enhet som kan regulera hur mycket ström som går in i lampan vilket innebär att du kan bestämma ljusets styrka på lampan. Du kan till exempel välja att ha full styrka eller något mer dimmat för att skapa en annan atmosfär till exempel för en mysig middag.

Kolla alltid om lampan och glödlampan är dimmbar

Alla lampor är inte komplatibla med en dimmer det är därför viktigt att ta hänsyn till om själva lampan är dimmbar men också glödlampan och kolla även vilken typ av dimmer de behöver. Det är viktigt när du köper en lampa att du uppmärksammar om den är dimmbar. Skulle en lampa komma med medföljande ljuskälla är denna dimbar om en dimmer är inklduerad eller om en dimmer behövs köpa till.

Energisnåla glödlampor

Alla energisnåla glödlampor är inte dimmbara. Om en CFL-glödlampa är dimmbar ska detta tydligt stå på lampans förpackning eller på produktens hemsida. När det gäller energisnåla glödlampor är det viktigt att ta hänsyn till vilken dimmer som är kompatibel med lampan så att den inte skadas. Resultatet av att använda en icke-kompatibel dimmer med en lampa kan vara att lampan blinkar, låter eller exploderar.

Halogenglödlampor

En 230V glödlampa kan dimmas med vilken dimmer som helst. En 12V halogenglödlampa kan dimmas med en elektronisk dimmer.

LED-glödlampor

Alla LED-glödlampor är inte dimmbara, så när du köper en LED-glödlampa ska du vara mycket uppmärksam på vad förpackningen säger huruvida lampan är dimmbar eller ej. Det kan också stå på lampans hemsdia under produktdetaljer. LED-glödlampor som är dimmbara är endast kompatibla med LED-dimmrar.

Vilken dimmer ska du välja?

Det finns minimum och maximum watt på en dimmer. Om en glödlampa har en som är minimum eller maximum för dimmern, kan den dimmas utan problem. Tillexempel; En dimmer med ett spann på 40W till 300W kan inte användas med en lampa på 25 W - den kommer antingen inte lysa alls eller blinka. Skulle du istället använda en lampa på 400 W som är över dimmerns max, skulle lampan antingen explodera eller orsaka att huvudsäkringen brinner ut.

Kolla på symbolen på dimmern

Op dimmers en op de verpakking van lichtbronnen staat een dimbaarheidssymbool. Een dimbaarheidssymbool geeft aan welke soort dimmer of lichtbron geschikt is. De letters betekenen het volgende: De vuistregel die je aan kan houden bij het dimmen van verlichting:

  • Om du ser ett R på dimmern är denna kompatibel med ledlampor och 230V halogenglödlampor.
  • Om det är en C på dimmern är den kompatibel med glödlampor, LED-glödlampor samt 230V och 12V halogenglödlampor och energisnåla lampor.
  • Om det står ett L på dimmern är den kompatibel med glödlampor, 230 V halogen och några LED-glödlampor, detta måste dock vara noterat på dimmern.

Vilken dimmer är passande för vilken glödlampa?

Standard dimmer

En standard dimmer kan dimma nästan vilken glödlampa som helst. En standard dimmer är en av de äldsta men kan ändå användas till alla glödlampor på 230V. Vanligtvis finns det en lampikon på dessa dimmrar.

Elektronsik dimmer

Elektroniska dimmrar har ofta bokstavssymbolen RC, vilket innebär att denna typ av dimmer passar med elektroniska transformatorer, 12V glödlampor så som G4, G6.35, MR11, dimmbara LEDs och alla 230V halgonglödlampor.

Dimmer & Transformator

En dimmer och en transformator all-in-one gör det möjligt att dimmra i kombination med en transformator. Kom dock ihåg att den måste kunna jusera voltens utgång eftersom ingången är reducerad. Om en tranformator är dimmbar står detta alltid på förpackningen eller produktspecifikationerna.

LED dimmer

Standard halogenglödlampor dimmras inte ordentligt på grund av voltens minskning. Skulle du använda en standard dimmer med en LED-lampa kommer den inte dimmras ordentligt eller alls, börja flimmra eller låta, eftersom volten redan är låg. Det är därför rekommenderat att använda en LED-dimmer eftersom den har en inbyggd ledare som gör att LED-lampan kan dimmras enligt din önskan.

Plug-in dimmer

För golv- och bordslampor finns det plug-in dimmrar som används med hjälp av ett eluttag. Koppla lampans sladd till plug-in dimmern och anslut den till ett eluttag. Enkel att använda och tillåter dig att enkelt dimmra från starkt till atmosfäriskt ljus.