Fase aan- en afsnijding

Vad exakt är bakkants- och framkantsdimmer?

I princip finns det två typer av kantdimmers som finns på markanaden som har olika funktioner. Skillnaden mellan en bakkants- och framkantsdimmer samt hur man bäst kan använda dem kommer förklaras här.

Bakkants- och framkantsdimmer fungerar genom att reglera och växla omkopplaren, med denna omkopplingsmetod kan lampans bärkraft styras via en dimmerbrytare.Framkantsdimmer:

Dimmers med fasskärning vid början (framkant) markeras RL på dimmerströmställaren. Dessa är dimmerströmställare som är lämpliga för glödlampor och 230V halogenlampor, men kan även ibland användas med LED-lampor. Detta måste framkomma på antingen dimmerströmsbrytaren, förpackningen eller produktbeskrivning. En Framkantsdimmer har en dimmeringsförmåga på 40%, vilket inte alls är mycket! Med denna typ av dimmerbrytare kan ljuset aldrig bli helt nedtonat.Bakkantsdimmer:

Dimmers med bakkantsdimmer (bakkanten) markeras med RC på dimmerknappen. Dessa dimmer är lämpliga för glödlampor, som är 230V och 12V halogenlampa, dimbara LED samt energibesparande lampor som exemeplvis CFL.En bakkantsdimmer är energieffektiv med ett dimningsförmåga på 100%, vilket innebär att du helt kan dämpa ett ljus tills det är släckt. Nästan alla våra lampor som är dimbara kan användas tillsammans med en bakre dimmer baserad på cut-phase-principen.

 

OBS! Det finns LED-dimmers som kan användas som både bakkants- och framkantsdimmers. Dessa har RL och RC tryckt på dimmerströmbrytaren, där givetvis någon av dessa som kan dämpa ditt ljus. Men inom vårt sortiment har vi främst RC-dimmers med en fasavskärning i slutet som då är en bakkantsdimmer. Det här är faktiskt den bästa typen av dimmerströmbrytare för dina LED-lampor.

 

Du kan nå oss på följande sätt:

Kontakta oss via:

Om du behöver hjälp eller har frågor, vänligen kontakta oss:
  • Måndag till fredag: från 9 till 17.