block 1

Hur viktig är belysning i ditt liv?

 Det är inte alltid vi inser hur viktig belysning verkligen är för oss, och vi kan lätt ta det för givet. Det är först när vi inte har ljus eller när belysningen vi har inte räcker till som vi förstår vilken viktig roll det faktiskt spelar i våra dagliga liv. Hur ska vi egentligen klara av alla våra dagliga aktiviteter när det blir strömavbrott hemma? På den här sidan förklarar vi varför det är så viktigt med bra belysning.

Köp nuLjus är ett primärt behov i våra liv.

Kan du tänka dig ett liv utan ljus? Utan (dags-) ljus har vi mindre energi, större risk för att bli sjuka och enligt många studier även högre risk att bli deprimerade. Våra hem är riktigt viktiga för oss. Hemmet är en plats där vi kan slappna av och känna oss säkra. Det är just därför som såväl funktionellt som atmosfäriskt ljus är extra viktigt i våra hem. Nu återstår frågan - hur kombinerar vi funktionellt och atmosfäriskt ljus? Bra ljus ökar produktiviteten och har en positiv effekt på hela vårt välmående. Ju mer ljus som finns tillgängligt, desto bättre jobbar vi. Det är därför som bra och tillräcklig belysning är a och o när det kommer till ditt hemmakontor, men även i ditt kök, vardagsrum och badrum. Bra belysning är en kombination av personlig smak, budget, funktionalitet och säkerhet. Har du rätt belysning för rätt plats i ditt hem? Vi hjälper dig gärna med tips och tricks för belysning som faktiskt passar till ditt hem. På så vis får du en bra kombination av såväl funktionalitet och atmosfär!

En bra plan för din belysning

Som tidigare nämnt, är kombinationen av funktionalitet och atmosfär viktig för ditt hem. Innan du väljer dina lampor, gör därför en plan för din belysning där du ritar upp det valda rummer och indikerar var belysning behövs. I din belysningsplan bestämmer du hur många lampor det behövs och var de skall installeras för att maximera funktionaliteten av ljuset. För att lyckas med en bra belysningsplan kan det vara bra att dela upp dina belysningsbehov i tre kategorier: grundbelysning, atmosfärisk belysning och funktionellt ljus.

block 7

Grundbelysning

Det här är det första steget när du lägger din belysningsplan, grund- och huvudbelysning är viktigt i alla rum i ditt hem. Grundbelysningen är den mest centrala belysningen i ett rum, så som taklampan som ger ditt rum ordentligt med ljus. Ett tips: Välj en dimbar grundbelysning, så att du enkelt kan ge rummet en mysig atmosfär till kvällen. Se även till att grundbelysningen enkelt går att slå av och på från till exempel sängen eller dörren.

block 8.1 block 8.2

Funktionell belysning

Dagsljus är extremt viktigt, då det ger dig energi. Är ditt intag av dagsljus begränsat måste du hitta ljus på andra sätt istället. För att kunna läsa en bok i sängen krävs naturligtvis bra belysning vid din säng. Det är vad vi kallar funktionellt belysning, och det behövs även på andra platser i ditt hem, som i ditt kök när du lagar mat eller i ditt arbetsrum när du jobbar. Dessutom är det viktigt för att du ska kunna se ordentligt, till exempel på din uteplats av säkerhetsskäl, eller som den första lampan du tänder när du kommer in i ditt mörka hem.

Tips

Se till att använda dina dimbara glödlampor i din huvudlampa, så att du enkelt kan dimma din belysning framåt kvällen för extra mysfaktor.

Atmosfäriskt ljus

Ditt hem är en plats för avslappning och en lugn stund. Därför är det viktigt att skapa ett härligt stämningsfullt ljus efter en lång dags arbete. Atmosfäriskt ljus skapas enklast genom att använda bordslampor, vägglampor eller golvlampor i rummets hörn. Du kan även skapa ett stämningsfullt ljus genom att installera en dimmer till din taklampa för att gå från funktionellt till atmosfäriskt ljus med en knapptryckning. När det kommer till den här typen av belysning är det bäst att alltid välja varmare ljus med ett kelvinantal på 2700K. Det är helt och hållet upp till dig att välja vilken lampa, stil och dimfunktion som passar du tycker passar bäst. Det viktigaste är att du skapar din egna avslappnande atmosfär.
Fullända din inredningsstil med passande belysning

Ditt hem avspeglar din stil och vem du är. Därför är det viktigt att du väljer belysning som passar bra in med resten av din inredning. Är ditt vardagsrum inspirerat av den lantliga stilen, eller kanske lite mer skandinavisk design? Om du har element i din inredning som är inspirerade av den lantliga stilen passar det toppen med en rustik pendellampa, eller varför inte spotlights med trädetaljer? Om din inredning är mer minimalistisk och inspirerad av skandinavisk design öppnar det upp för oändliga möjligheter när det kommer till ditt val av lampa. Raka linjer och snygga finishar i form av unikt formade pendellampor kommer att passa perfekt ihop med din inredningsstil.

LED-lampor för ditt hem

LED-lampor har verkligen ökat i popularitet den senaste tiden och används numera ofta i hemmet som ett alternativ till de traditionella glödlamporna. LED-lampor är både energisparande och lever längre än vanliga glödlamor, vilket gör dem mer miljövänliga. Dessutom behöver du inte byta lampor lika ofta.

block 4

LED-lampan: En allsidig ljuskälla

Tidigare kom LED-lampor endast i ett kallt och vitt ljus, som enligt många inte var särskilt behagligt att titta på. Nu för tiden kan du hitta dem i alla möjliga färger, lumen-antal och kelvin-antal. Dessutom går även många LED-lampor att dimma, vilket gör dem perfekta till att skapa ett atmosfäriskt ljus, samtidigt som de både sparar mer energi och håller längre. Använd dessa tips och många fler när du inreder ditt hem med den perfekta belysningen!

Produkter i den här artikeln