Halogen vs LED

halogen vs. led

LED har blivit väldigt populärt att använda och har förändrat begreppet belysning. LED är mer energieffektivt, varar längre och är mer miljövänligt men vissa antar att LED avger ett jobbigt vitt ljus och anses också vara dyrare än andra typer av ljuskällor. Hursomhelst, så ska vi nu berätta vad skillnaden mellan halogen- och LED-lampor egentligen är.

Halogenglödlampor är en ny version av den traditionella glödlampan. Skillnaden är att halogen består av gaser, såsom brom och jod. Denna typ av gas antänder och blir varmare än en vanlig glödlampa. Detta förvandlar en större del av energin till ljus och på så sätt har halogen en längre livslängd än en vanlig glödlampa. Effektiviteten hos en halogen glödlampa är cirka 15-20% högre än en normal glödlampa.

LED står för ‘’light-emitting diodes’’ och består av en lysdiod, som i sin tur består av en halvledare, som leder ström i enbart en riktning. LED avger ljus när strömmen leds genom dioden och fördelarna med denna typ av ljuskälla är otroligt stora. En enskild LED-glödlampa kan skapa så mycket som 15% energi som en traditionell glödlampa men är 8-10 gånger mer energieffektiv och ekonomisk än en halogen glödlampa.

GU10 Halogen 40 Watt 350 Lumen Varmvitt Dimbar
GU10 Halogen 40 Watt 350 Lumen Varmvitt Dimbar

Om man jämför de två typerna av ljuskällorna så är halogen mycket billigare att köpa men LED är mycket mer energieffektiv och varar längre. Den minimala livslängden som förväntas av LED är 15 000 timmar i jämförelse med en halogen ljuskälla som bara varar i 2000 timmar. Så om du verkligen tittar på det totala priset + energikonsumtion/brinntid så ser man att LED faktiskt sparar dig mer pengar än halogen i det långa loppet.

Såklart så handlar belysning om mer än bara pengar, en bra lampa kan förvandla ett hem och den rätta belysningen kan hjälpa till att skapa den rätta atmosfären tillsammans med övrig dekor och stil. Utvecklingen av LED har kommit långt och finns nu tillgängligt i många olika styrkor av lumen, kelvin och även designs. Dess ljus är inte lika vitt som det brukare vara utan kan likt halogen också avge ett vitt och varmt ljus. Vackra och dekorativa LED-glödlampor med synliga glödtrådar kan vara med och skapa den perfekta atmosfären i ditt hem.

Enligt vår åsikt så är LED billigare, mer energieffektivt och varar längre. Dessutom är det lika dekorativt och snyggt som halogen. Så, nästa gång du ska handla glödlampor så satsa inte på en halogen glödlampa utan en LED istället!

button till webshoppen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *