Vintage vs Retro

vintage

Vintage Style

Du kanske redan har en idé eller bild av vad vintage är, men är det verkligen vintage? Vintage blandas ofta ihop med retro men dessa två stilar är inte samma sak. Ordet ”vintage” används oftast till att förklara autentiska eller gammeldags saker som är från en speciell tidsperiod som exempelvis 50-, 60-, 70- eller tidigt 80-tal. Vintage-möbler och accessoarer har tydliga tecken på att de har använts, såsom lättare slitage, blekta färger, rustika föremål osv., och dessa ”använda” saker kan renoveras och även om du har lagt till din egen touch så kommer det fortfarande att ha en vintage vibe med en modern twist.

Saker i retro-stil avser material, design och trender som stammar från 60- och 70-talet. Numera så integreras ofta retrostilen när det gäller funktionalitet och dess dekorativa ändamål, en retrodekor reflekterar och imiterar en ”gammal” look.
Det härliga med vintagestilen är att varje möbel och accessoar har en historia bakom, och väcker nostalgi och skapar en personlig och en känsla av den ”gamla goda tiden”!

Addera vintagestilen i ditt hem.

Konsten att applicera vintageobjekt i ditt hem görs genom att kombinera stilar. För mycket vintageinspirerade möbler och tillbehör skapar en museumlook, kombinera vintage med andra moderna detaljer för att skapa balans som du sedan kan bygga vidare från. Men kom ihåg att om du blandar stilar så försök att hålla dig till ett färgtema.

I vintageinspirerad inredning är ofta huvudfärgerna som används är vitt och brunt, då dessa färger komplimerar en rad olika färger såsom olivgrönt, senapsgult, grått, petrol och pastellbaserade färgnyanser. Vintagefärger tenderar att vara varma och djupa, vilka passar bra att kombinera med geometriska och abstrakta former på väggen. Du kan använda tapet med retromönster i klara färger eller med blommiga accenter som skapar ett coolt statement i ditt hem.

vintage interior

Kännetecken för en vintageinspirerad inredning

De viktigaste och tydligaste kännetecknen för en vintageinredning skapas av accessoarerna, genom accessoarer med rått och autentisk look och mönster med abstrakt eller geometriska form är ett måste. Dessa markerar ofta en dekorativ edge och ger karaktär och personlighet till atmosfären och inredningen. Ikoniska vintagemöbler består av stolar som oftast är gjorda i trä med vacker finish och har sammets- eller läderbeklädnad och accessoarerna tenderar att vara i glas kombinerar med rustika skåp.

Vill du enkelt tillföra en vintageinspirerad stil utan att ändra hela din inredning? Det är inga problem! Du kan enkelt lägga till eller byta ut saker till några med vintagelook, exempelvis genom en fondvägg i en klar färg eller blommig taper och några lampor i vintagestil. Tänk en snygg vintagegolvlampa i hörnet vid soffan, eller kanske en rustik pendellampa över köksbordet. Dessa små ändringar ändrar rummet och tillför en personlig vintagestil.

Vintage är unikt.

Vintagesaker är svårt att hitta, men det finns butiker och webbshoppar som specialiserar sig på just detta där man kan hitta något unikt. För en mer sentimental touch så kan man kolla med familj och vänner efter gamla vintagemöbler- och accessoarer.

button till webshoppen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *