Färgtemperatur: effekten av belysning i ditt hem

Färgtemperatur

Villkoren för färg och temperatur är väl kända för oss. Men färgtemperaturen? Vad är det exakt? Vi förklarar det nedan, speciellt gällande färger!

K står för ljusfärg KelvinFärgtemperatur

Färgtemperaturen mäts i Kelvin (K), där färgen varierar från varmvit till kallvit. Varmt ljus är lika med 1800-2400K och kallvit är ungefär 6500K. Med andra ord är ett lägre Kelvin-värde en varmare färgen, vilket innebär en mer varm och atmosfärisk belysning.

 

Här är ett tips: En RGB-lampa kan bestämma den rätta atmosfären inom ett specifikt område. Dessa typer av glödlampor går från varmvit till romantisk röd! Vill du ha en viss färg i ditt rum? Med RGB-lampor kan du välja mellan blå, grön eller gul belysning. Du väljer hur du vill lysa upp ditt vardagsrum eller sovrum!

Oändliga möjligheter med LED

Är du färdig med de kallvit ljusa åren med LED-belysning? Tidigare kom LED bara i kalla vita ljusfärger, men med tiden är över och du kan nu få LED-belysning i många olika färger och temperaturer. Du kan nu välja LED-lampor i 2700K till dimbara LED-lampor som liknar standardlampor med 2300K. LED kommer nu i en mängd olika former som både varmvita och kallvita färger med olika temperaturer!

LED-lampor har längre livslängd än traditionella halogenlampor och är dessutom miljövänliga. LED blir inte heller varma då de bara avger en liten mängd värme, som låter dig behålla dem så länge du vill skapa ett varmt och atmosfäriskt utrymme.

Hur skapar du den rätta atmosfären?

I kontors- eller industriella miljöer är belysningen vanligtvis kallvitt. Det används här för att öka produktiviteten hos de anställda och koncentrationen eftersom den är nästan lika ljus som dagsljus. Kelvinen som används i dessa typer av inställningar är mellan 6500K och 4000K. Lampor med en mer neutral ljusfärg faller mellan 3000K och 4000K och är idealiska för rum som ditt badrum, detta eftersom det är ljust och mer levande för funktionell användning.

Är du i mood för lite atmosfär och värme? Då väljer du ett mer varmvitt ljus som 2700K eller mindre. Den här typ av belysning är mysig, varm och skapar atmosfär. Det perfekta ljuset för att skapa den perfekta stämningen är
Pip’ bords- och golvlampa. En perfekt kombination för ditt sovrum eller vardagsrum! En perfekt ljuskälla kommer att vara ca 2700K.

Vill du ha en lampa som är multifunktionell, som precis som du och går från funktionell till varm atmosfär? De bästa lamporna för dem är de som är dimbara i Kelvin. Du kan enkelt byta från kallt vitt för arbetsutförande till varmvit för att skapa en mysig atmosfär på kvällen.

Undrar du vilken lampa som passar bäst för dina preferenser? Perfekt, kolla då in Moderno golvlampa! Bestäm vilken som fungerar bäst för dig, för att få rätt färgtemperatur och som kan göra ditt arbetsutrymme mer funktionellt såväl som ditt vardagsrum och sovrum mer mysigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *