Allt du behöver veta om att dimra dina lampor

Ljusdimring

För många av oss är det oklart hur man dimrar en lampa. Frågan som ofta ställs är ”Vilken dimmer passar bäst till vilken lampa?”. På Lampor&Ljus ger vi dig de bästa råden så att du vet vad du ska välja för att på ett enkelt sätt kunna kombinera funktionell och stämningsfull belysning som det passar dig.

Vad är en dimmer?

En dimmer ger dig möjlighet att kontrollera strömmen eller spänningen i en lampa så att du kan justera ljusstyrkan. Till exempel om du befinner dig på arbetsplatsen eller om du har en plats i ditt hem där du jobbar mycket behövs ett klarare och starkare ljus. Vi kallar detta funktionell belysning eftersom det fyller en mer praktisk funktion. Om du istället skulle vilja skapa en mer intim och avslappnad plats för en romantisk middag så behövs mer atmosfärisk belysning vilket kräver att du kan dimra din lampa.

Vilka lampor kan dimras med en dimmer?

Inte alla lampor kan dimras, så det är viktigt att du tar med ett antal faktorer i beräkningen. Glödlampor och halogenlampor är lätta att dimra eftersom de båda använder samma enkla teknik. Glödlampor och halogenlampor på 230/240V kan dimras med alla slags dimmers och de är ofta de mest populära. När det gäller energisparande och fluorescerande lysrör behöver du vara mer uppmärksam eftersom de inte går att dimra då de kör på aggregat.

Ljusdimring

Att dimra LED-lampor

Typen av elektronik som används i en glödlampa eller lamphållare avgör om LED-belysningen går att dimra eller inte. Alla LED-lampor kan inte dimras, utan det beror oftast på vilken sorts LED du har, detta står ofta på förpackningen eller i beskrivningen av en LED-lampa. Dimmers som funkar med fasavskärning är ofta den bästa sortens dimmers för LED-belysning.

Att använda en standard- eller traditionell dimmer kan ställa till problem om den används med en LED-lampa – lampan kommer börja surra eller vibrera vilket kan orsaka skador. Det finns särskilda dimmers för LED-belysning när de behöver användas med 12V eller 230V LED-lampor.

Är du redo för lite atmosfärisk belysning i ditt hem? Du behöver bara välja din favoritlampa, rätt dimmer och så är du redo! Dags för mysiga hemmakvällar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *